Telias forum: ogiltigt säkerhetscertifikat - Telias forum

Hoppa till innehåll

ogiltigt säkerhetscertifikat

Inlägg #31
Följande har skrivit om problem med sina HTC Desire (Inlägg #):
Lars Gustavsson #16, #25
Christer S #23
Andreas Holmgren #28, #28 (HTC Desire med Android 2.2)
Mari #30

Som jag skrev i inlägg #29 kan troligen felet kunna fixas ganska snabbt. Jag har skickat mejl till Jens Tornfalk (Telia) och påpekat detta.

Att min analys är riktig stöds av Inlägg #16 (#28 säger samma sak)
"Giltighet: 2006-11-08 01:00:00+0100 Utställt den: 2021-11-08 00:59:59+0100"

Digicerts testsida visar upp 3 certifikat för Telias olika serveradresser. Certifikat nr 2 i kedjan har samma giltighetstider som ovan förutom att start- och slut-tiderna är omkastade (bugg i HTC?). Certifikaten på plats 3 och plats 2 borde byta plats.

Firefox och Thunderbird accepterar tydligen att det är fel ordning. Att HTC inte gör det ska man inte klaga på. Nu är det bara att vänta på Telia.
C Sivers  Ikon Inlägg: 33
Inlägg #32
Mari skrev 27 februari 2011 - 10:58Har en HTC Desire med Andorid 2.2 Detta är ju den just nu senaste versionen. Fungerar inte att skicka e-post då kommer certifikatproblemet. Däremot går det bra att ta emot inkommande. Alltså kvarstår problemet med mailiout.telia.com Så jag kör just nu med INGEN ( Ingen, SSL, TSL ) och 25 då jag inte har något IMAPalternativ att tillgå. Förutsätter att Telia hittar en snar lösning.

Man bör alltid använda SSL/TLS i samband med inloggning, speciellt vid oskyddat trådlöst eller vid mobilt internet, annars finns det risk för att inloggningsuppgifterna snappas upp.

IMAP är i grova drag ett alternativ till POP (båda för att hämta mejl), inte till SMTP (=skicka mejl). Port 25 är till för att skicka mejl, men fungerar inte längre hos Telia pga inloggningskrav. POP är enklare att konfigurera, IMAP har mer avancerade möjligheter. Båda finns hos Telia och flesta andra.
C Sivers  Ikon Inlägg: 33
Inlägg #33
Har en gammal Nokia 6131 som har e-post, min konfiguration: POP över SSL, dvs port 995. Det har fungerat förut. Provar att hämta nu, blir omedelbart:
"Hämtningen avbröts"
Inte så bra diagnostik. Men ytterligare stöd för att det är felaktig serverkonfigurering.
C Sivers  Ikon Inlägg: 33
Inlägg #34
C Sivers skrev 27 februari 2011 - 13:03Port 25 är till för att skicka mejl, men fungerar inte längre hos Telia pga inloggningskrav.

Ni är flera som engagerat er i det här problemet, men C Sivers ser ut att ha jobbat lite extra, tack för det! (Ursäkta ifall jag missat någon.)

Ser samtidigt en kommentar jag undrar över. Visst kan man väl skicka mejl via Telia utan inloggning. Om inte annat så via smtprelay1.telia.com, förutsatt att man också är uppkopplad via Telia. Den servern går ju att använda ifall man inte har e-postkonton hos Telia, d v s inte någon inloggning att använda.
Christer S  Ikon Inlägg: 2 877
Inlägg #35
Christer S skrev 27 februari 2011 - 13:41.....
Visst kan man väl skicka mejl via Telia utan inloggning. Om inte annat så via smtprelay1.telia.com, förutsatt att man också är uppkopplad via Telia. Den servern går ju att använda ifall man inte har e-postkonton hos Telia, d v s inte någon inloggning att använda.

Ja, det stämmer nog. Anledningen till inloggningskravet är att man ska kunna spåra spammare. Fast villkoret "att man också är uppkopplad via Telia" innebär (nog?) att det går att spåra även i detta fall.

Således, för närvarande, sätt SMTP-server = smtprelay1.telia.com och port = 25 (dvs standard).

En fördel med mailout.telia.com med inloggning är att den fungerar från alla nät. Dessutom är det tänkbart att den har mindre risk för att bli svartlistad ute i världen.
C Sivers  Ikon Inlägg: 33
Inlägg #36
C Sivers skrev 27 februari 2011 - 11:48Jag har skickat mejl till Jens Tornfalk (Telia) och påpekat detta.


Hej!

Jag har inte fått något mail av dig. Kan du skicka direkt till mig via jens.tornfalk(at)teliasonera.com istället för via forumet?

//Jens
Med vänlig hälsning
Jens Tornfalk
Moderator Telias forum
Jens Tornfalk  Ikon Inlägg: 148 Moderator
Inlägg #37
Nu verkar Telia ha fått ordning på certifikatsproblemet för bla HTC. Provade nu på morgonen och nu fungerar epost (både ta emot och skicka)
Återställde värden i utgående server till mailout.telia.com, SSL och 465.
Bockat i inloggning krävs. Och "tada", nu fungerar allt som det ska.
Det här inlägget har ändrats av Mari 01 mars 2011 - 09:16
Mari  Ikon Inlägg: 3
Inlägg #38
Mari skrev 01 mars 2011 - 09:16Nu verkar Telia ha fått ordning på certifikatsproblemet för bla HTC. Provade nu på morgonen och nu fungerar epost (både ta emot och skicka)
Återställde värden i utgående server till mailout.telia.com, SSL och 465.
Bockat i inloggning krävs. Och "tada", nu fungerar allt som det ska.

Det lät ju bra så jag provade också, men det fungerar inte för mej. Första gången jag gick igenom kontoinställningarna fick jag samma certifikatfel som tidigare, fast med andra datum. Men så blev det endast en gång och jag antecknade inte datum och tid, men jag vill minnas att årtalen antingen var 2010 för både Utställt och Giltighet eller så var det ena 2020 och i så fall var det för Utställt.

Vid följande genomgång av kontoinformationen visades ett annat felmeddelande: "Kan inte ansluta till e-postservern för att verifiera din kontoinformation. Din server svarar inte." Och den informationen återkommer vid nya försök, som jag nu gjort några gånger under drygt en timmes tid. Mina inställningar är samma som Mari anger. Och, jodå, min telefon är uppkopplad, det går t ex att surfa, m m.

Har det blivit något fel igen, eller fungerar det för er andra och det bara är jag som ställt till det på nå't vis? Startade om telefonen ifall det skulle ha någon betydelse, men det hade det inte. Och det är alltså en HTC Desire.
Christer S  Ikon Inlägg: 2 877
Inlägg #39
Christer S skrev 01 mars 2011 - 11:36Det lät ju bra så jag provade också, men det fungerar inte för mej. Första gången jag gick igenom kontoinställningarna fick jag samma certifikatfel som tidigare, fast med andra datum. Men så blev det endast en gång och jag antecknade inte datum och tid, men jag vill minnas att årtalen antingen var 2010 för både Utställt och Giltighet eller så var det ena 2020 och i så fall var det för Utställt.

Jag får samma problem jag också. Det gick att komma förbi, men jag fick genast problem att skicka mail. Så nu har jag ställ in IMAP utan SSL, för jag antar att de fortfarande håller på med problemet. Hoppas verkligen att Jens Tornfalk på Telia återkommer när det är löst.
Lars Gustavsson  Ikon Inlägg: 15
Inlägg #40
Mari skrev 01 mars 2011 - 09:16Nu verkar Telia ha fått ordning på certifikatsproblemet för bla HTC. Provade nu på morgonen och nu fungerar epost (både ta emot och skicka)
Återställde värden i utgående server till mailout.telia.com, SSL och 465.
Bockat i inloggning krävs. Och "tada", nu fungerar allt som det ska.

Funkar INTE för mig med min HTC Desire...
MJO  Ikon Inlägg: 5